Przepisy w 15 30 60 Minut

Ciasta i ciasteczka

Szampańska tarta z jabłkami - Dla gości.

Szampańska tarta z jabłkami (1).JPG

Ciasto doskonałe, kruchy spód, aromatyczne jabłka z nutą szampana

całość przykryta bitą śmietaną i na wierzchu chrupiące orzechy.

Każdy gość na pewno skusi się na kawałek tego ciasta do herbatki.

Składniki:

  Na ciasto:

   -1 i 1/2 szkl mąki pszennej

   -1/2 szkl cukru pudru

   -1/2 szkl zmielonych orzechów włoskich

   -1 dużą łyżkę miodu

   -1/2 kostki (125g) Masła

   -szczyptę soli

  Masa jabłkowa:

   -4 duże jabłka

   -150ml szampana

   -1/2 łyżeczki cynamonu

   -cukier według uznania dałam 2 duże łyżki

   -2 łyżeczki żelatyny

  Wierzch:

   -500ml śmietany kremówki

   -2-3 łyżki cukru pudru

   -ziarenka z 1 wanilii

   -cynamon i orzechy włoskie połówki i siekane do przybrania

 

Sposób wykonania:

     Ciasto: Ja wszystkie składniki (zimne masło pokroiłam w kostkę)

włożyłam do malaksera i wymieszałam na koniec wyjęłam na stolnice

chwilę zagniotłam zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam na

godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość

około 5mm i wyłożyłam nim dokładnie formę do tarty. Spód ciasta

nakłułam widelcem przykryłam papierem do pieczenia na który 

wysypałam suchy ryż i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190st.C

przez 8 minut po tym czasie ciasto wyciągnęłam zdjęłam papier do

pieczenia z ryżem i ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika na

10 minut aż ładnie się zrumieniło. Odstawiłam do wystudzenia.

   Masa jabłkowa:  Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne

i pokroić w niewielką kostkę. Jabłka przełożyć na patelnię dodać

cukier i cynamon smażyć kilka minut często mieszając do czasu

gdy jabłka będą miękkie ale nie będą się rozpadać, dodajemy

szampana i wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Jabłka zestawiamy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl

ciepłej wody i dodajemy ją do ciepłych jabłek mieszamy dokładnie,

gdy masa ostygnie do temperatury pokojowej przekładamy ją na

upieczony kruchy spód rozprowadzamy równo i wstawiamy do

lodówki najlepiej na całą noc. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem

i ziarenkami wanilii wykładamy na tartę. Wierzch ciasta

dekorujemy orzechami włoskimi i posypujemy delikatnie cynamonem.

Szampańska tarta z jabłkami (2).JPG

Szampańska tarta z jabłkami (3).JPG

Szampańska tarta z jabłkami (4).JPG

Szampańska tarta z jabłkami (5).JPG

Szampańska tarta z jabłkami (6).JPG

 http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

ciasta przepisy
potrawy wigilijne
Dodatki na bloga
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów