Przepisy w 15 30 60 Minut

Dania wegetariańskie

Gofry czekoladowe

Gofry z twarogiem i dżemem (2).JPG

Składniki:

   -1 i 1/2 szkl mąki pszennej

   -1/3 szkl cukru pudru

   -2 łyżeczki cukru waniliowego

   -3 łyżki ciemnego kakao

   -niepełna szklanka mleka

   -1/2 szkl oleju rzepakowego

   -2 jajka

   -szczypta soli

   -1 łyżeczkę proszku do pieczenia

   -ser ricotta

   -Dżem wiśniowy Łowicz

 

Sposób wykonania:

      Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno

ze szczyptą soli i wstawiamy do lodówki.Mąkę pszenną mieszamy

z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem, przesiewamy.

Żółtka miksujemy z  olejem, dodajemy mleko i cukier waniliowy.

Do masy dodajemy suche składniki i dokładnie całość miksujemy,

na koniec do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie

łyżką aby ciasto było lekkie i puszyste. Z przygotowanego ciasta

pieczemy gofry (każda porcja około 8 minut) upieczone gofry

przekładamy serkiem i Dżemem wiśniowym. Podajemy zaraz po

przygotowaniu lub można je spakować np do pracy na drugie

śniadanie. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno

Gofry z twarogiem i dżemem (1).JPG

Gofry z twarogiem i dżemem (4).JPG

Gofry z twarogiem i dżemem (3).JPG      

Dżem dobry, pobudka

 

ciasta przepisy
potrawy wigilijne
Dodatki na bloga
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów