Przepisy w 15 30 60 Minut

Ciasta i ciasteczka

Rolada Truskawkowa z galaretką

Rolada truskawkowa z galaretką (1).JPG

Składniki:

  Na biszkopt:

   -6 jajek

   -3/4 szkl cukru

   -3/4 szkl mąki pszennej

   -3/4 szkl mąki ziemniaczanej

   -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  Na mus truskawkowy:

   -500ml śmietany kremówki 36%

   -2 łyżki cukru pudru

   -2 galaretki Truskawkowe WINIARY®

   -ziarenka z 1 wanilii

  Pozostałe składniki:

   -1/2kg truskawek

   -1 galaretka Truskawkowa WINIARY®

   -250ml śmietany kremówki 36%

   -2 lub 3 łyżki cukru pudru

   -listki mięty do dekoracji

   -posiekane orzechy włoskie

 

Sposób wykonania:

    Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: jajka wbijamy do

miksera, dodajemy cukier i miksujemy na białą puszystą

masę. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i

proszkiem do pieczenia, Następnie powoli przesiewać suche

składniki do masy jajecznej delikatnie całość mieszać łyżką.

Masę przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia (na

szerokość całego piekarnika) wyłożoną papierem do

pieczenia równomiernie rozprowadzamy masę na całą

powierzchnię i pieczemy przez około 20 minut w temp

175st.C po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zawijamy

w wilgotną bawełnianą ściereczkę dzięki temu biszkopt

nam później nie popęka.

    2 galaretki truskawkowe Winiary rozpuszczamy w

niepełnych 2 szklankach wrzącej wody odstawiamy do

ostygnięcia. 500ml śmietany kremówki ubijamy z cukrem

pudrem i ziarenkami wanilii na koniec ubijania dodajemy

zimną prawie tężejącą galaretkę gdy składniki się

połączą przekładamy masę na biszkopt i zwijamy z obu

stron po środku zostawiając nieco miejsca na galaretkę

(patrz zdjęcia niżej). Całość wkładamy do lodówki.

     Przygotowujemy kolejną 1 galaretkę truskawkową

Winiary zgodnie z zaleceniami na opakowaniu odstawiamy do

ostygnięcia. Gdy mus zastygnie w środek ciasta kładziemy

pokrojone truskawki i zalewamy je przygotowaną prędzej

galaretką, ponownie ciasto wkładamy do lodówki aby

galaretka stężała.

     Pozostałe truskawki kroimy w plasterki a śmietanę

kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną

smarujemy wierzch biszkoptu a plasterki truskawek

układamy na galaretce przekładając je listkami mięty

i na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

                     

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Rolada truskawkowa z galaretką (2).JPG

 

Rolada truskawkowa z galaretką (3).JPG

 

Rolada truskawkowa z galaretką (4).JPG

ciasta przepisy
potrawy wigilijne
Dodatki na bloga
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów