Przepisy w 15 30 60 Minut

Ciasta i ciasteczka

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem (1).jpg

Składniki:

   -500g mąki pszennej

   -1/2 szkl cukru

   -1 szkl mleka

   -50g masła

   -2 jajka

   -40g świeżych drożdży

       ( 1/4 szkl mleka, 2 łyżeczki mąki pszennej i 1 łyżeczkę

                    cukru na rozczyn)

   -400g gotowej masy makowej

   -cukier puder na lukier

 

Sposób wykonania:

    Masło podgrzewamy razem z mlekiem do momentu aż masło

się roztopi (nie gotować!). Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy

1 całe jajko i 1 żółtko, białko odkładamy na bok przyda się do

posmarowania ciasta przed pieczeniem. W szklance robimy

rozczyn z drożdży,ciepłego mleka mąki i cukru, mieszamy i

odstawiamy na kilka minut gdy rozczyn zacznie rosnąć

przekładamy go do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie

zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na

około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto

ponownie zagniatamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

I wałkujemy je na grubość około 3-4mm, na cieście

równomiernie rozprowadzamy masę makową i zwijamy całość

jak roladę. Kroimy ciasto na kawałki o szerokości około

5cm środek każdego kawałka ściskamy np odwrotną (tępą)

stroną noża i przekładamy drożdżówki na blaszkę do pieczenia

wyłożoną papierem do pieczenia odstawiamy na 15 minut.

Gdy ciasto podrośnie smarujemy wierzch rozmąconym

białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C

pieczemy przez około 15-20 minut. Studzimy. Przed

podaniem polewamy drożdżówki lukrem zrobionym z cukru

pudru i odrobiny wrzątku.

Drożdżówki z makiem (2).jpg

 

Drożdżówki z makiem (3).JPG

 

Drożdżówki z makiem (4).JPG

 

Drożdżówki z makiem (5).JPG

 

Drożdżówki z makiem (7).JPG

 

Drożdżówki z makiem (8).JPG

ciasta przepisy
potrawy wigilijne
Dodatki na bloga
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów