Przepisy w 15 30 60 Minut

Ciasta i ciasteczka

Sernik kokosowo-imbirowy, bez pieczenia.

Sernik kokosowo imbirowy (1).jpg

Składniki:

  Na spód:

   -200g mlecznej czekolady

   -50g niesolonego masła

   -80g pokruszonych herbatników

  Na masę serową:

   -500g naturalnego twarogu z wiaderka

   -150ml mleczka kokosowego

   -1 i 1/2 szkl cukru pudru

   -3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z imbiru

   -1 i 1/2 szkl wiórek kokosowych

   -400ml śmietany kremówki 30%

   -7 płaskich łyżeczek żelatyny

   -1/4 szkl ciepłego mleka

  Ponadto:

   -Wiórki kokosowe na wierzch ciasta

Sposób wykonania:

     Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy

w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do roztopionej czekolady

dodajemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy i

wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia

i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki.

   Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Do miksera

wkładamy twaróg, dodajemy mleczko i wiórki kokosowe,

sok imbirowy i cukier puder dokładnie miksujemy. Żelatynę

rozpuszczamy dokładnie w ciepłym mleku i dodajemy ją

do masy serowej całość jeszcze przez chwilę miksujemy.

Zdejmujemy miskę z miksera i dodajemy do masy prędzej

ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy całość łyżką, gotową

masę przekładamy na spód czekoladowy z herbatnikami

i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta wiórkami

kokosowymi.

Sernik kokosowo imbirowy (2).JPG

 

Sernik kokosowo imbirowy (3).JPG

 

 

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

ciasta przepisy
potrawy wigilijne
Dodatki na bloga
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów