Przepisy w 15 30 60 Minut

Domowy fastfood

Kebab-mięso

Składniki:

   -1 całą pierś z kurczaka

   -Przyprawy:

      -pieprz cayenne (1/4 łyżeczki)

      -bazylia suszona (1/4 łyżeczki)

      -cynamon (1/4 łyżeczki)

      -zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki)

      -gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)

      -vegeta (1 łyżeczkę)

      -Przyprawa kebab-gyros (1 łyżeczkę)

      -2 małe goździki

      -4 ziarenka kminu

   -pół cebulki

   -1 mały ząbek czosnku

   -olej do smażenia


Sposób wykonania:

       Do blendera wkładamy posiekaną cebulę, ząbek

czosnku, goździki, ziarna kminu i pozostałe przyprawy.

Mielimy bardzo drobno (na pastę), przekładamy do

dużej miski. Piersi z kurczaka płuczemy, suszymy i

kroimy w kostkę, następnie mielimy je w malakserze

pulsacyjnie nie zbyt mocno. Mięso przekładamy do miski

z przyprawami i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy

dużego klopsa:

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsa równomiernie

z każdej strony gdy będzie już złocisto-brązowym zdejmujemy

go z patelni (w środek wbijamy patyczki od szaszłyków dla

ułatwienia krojenia) I ścinamy cienko usmażoną warstwę mięsa:

Odcięte kawałki mięsa wkładamy do naczynia żaroodpornego

i skrapiamy lekko olejem. Resztę mięsa ponownie kładziemy

na patelnię i obsmażamy równomiernie z każdej strony i

zrumienioną warstwę ścinamy. Czynność powtarzamy aż

do wyczerpania mięsa.


Gotowe kawałki mięsa wstawiamy w naczyniu żaroodpornym

do piekarnika nagrzanego na 180st.C na około 10 minut.

 

Tak przygotowane mięso smakuje do złudzenia podobnie jak

mięso z budki fast-food. Możemy go podać na talerzu z

frytkami i surówką, w tortilli lub w bułce. Przepis ten

wykorzystywałam już kilka krotnie i zawsze wychodził

tak samo pysznie...

ciasta przepisy
potrawy wigilijne
Dodatki na bloga
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów