Przepisy w 15 30 60 Minut

Dania mięsne

Klopsiki w sosie pomidorowym z pieczarkami...

Składniki:

   -1kg mięsa mielonego

   -1kg pieczarek

   -4 cebule

   -2 jajka

   -4 łyżki koncentratu pomidorowego

   -1 słoiczek ketchupu (ok.8-10 łyżek)

   -pieprz, vegeta, i cukier do smaku

   -bułka tarta

   -olej do smażenia

 

Sposób wykonania:

      Do mięsa dodac jajka, trochę bułki tartej, vegetę

i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać i uformować z

tego małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Usmazyć

na oleju często mieszając aby się równomiernie zrumieniły

ze wszystkich stron. Pieczarki obrać pokroić na ćwiartki

i ugotować. Klopsiki przekładamy do garnka razem z

pieczarkami. Na tłuszczu po klopsikach smażymy posiekaną

cebulę i dodajemy ją wraz z tłuszczem do garnka z

klopsikami. W jednej szklance wody rozprowadzić ketchup

i przecier pomidorowy dodac ok.2-3 łyżeczki cukru i vegetę

do smaku zalać tym klopsiki i dusić całość na małym ogniu

przez 40 minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło;)

  *ja używam tylko ketchup włocławek pikantny!



ciasta przepisy
potrawy wigilijne
Dodatki na bloga
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów